Световният ден за борба със СПИН е добър повод да се замислиш – знаеш ли достатъчно?

СПИН – Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност

Причинителят на СПИН е вирус, наречен ХИВ (от английски – вирус на човешкия имунен дефицит). На всеки десет минути някъде на Земята някой се заразява с ХИВ. Инфекцията не може да бъде разпозната. Заболяването се установява само с помощта на тест за ХИВ. Той се прави безплатно в лаборатории в цялата страна.

Адреси на лабораториите можеш да намериш на уебстраниците на Националния комитет по профилактика на СПИН – www.ncaids.government.bg и Фондация “Плюс и минус” – www.aidsbg.info (Тук можеш да откриеш и подробна информация за ХИВ и СПИН и да зададеш своите въпроси.)

Как се предава ХИВ

Вирусът на СПИН се съдържа в повечето телесни течности на заразен човек, но единствено в кръвта, спермата и вагиналния секрет има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяване. Това означава, че можеш да се заразиш по:

А) Полов път – като правиш секс със заразен човек, без да използваш презерватив. Това важи за всеки сексуален контакт, включително анален и орален.

Б) Кръвен път – чрез използване на общи игли, спринцовки, нестерилни инструменти като тези за пиърсинг, татуировки или зъболечение. В съвременните кабинети се използват стерилни инструменти, но е най-добре да се информираш за това преди манипулацията.

В) Вертикален път – от бременна майка на детето в утробата, по време на раждане или кърмене.

Как НЕ се предава вирусът на СПИН

Не можеш да се заразиш при: целувка, прегръдка, масаж, използване на общи тоалетни, докосване, кашлица, ухапване от насекоми, използване на едни и същи дрехи.

Начин да се предпазиш

Срещу СПИН няма лекарство или ваксина. Единственият начин да се предпазиш е така нареченият безопасен секс – секс с презерватив.

 

източник: https://egmontbulgaria.com/1-dekemvri-svetoven-den-za-borba-sas-spin-507/

Световен ден за борба със СПИН

1108total visits,1visits today

Tagged on:         

Вашият коментар