ден на здравословното хранене

Здравословното е вкусно

На 8 ноември в Профилирана природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов“ бе отбелязан денят на здравословното хранене. Инициативата е на ученическия съвет към училището и цели да покаже, че храната може да бъде вкусна и здравословна едновременно. Ученици от 11б клас подготвиха информационен кът, а ученици от 11в клас изготвиха брошури. Организирана беше изложба-базар със здравословни храни.

Филия пълнозърнест хляб с лютеница и извара, вместо пица. Топче от фурми и кокос, вместо шоколадов бонбон. Протеиново блокче с ядки, мед и стафиди, вместо десертче с карамел и нуга… Още от входа стъпки със съвети за полезните и вредни храни отвеждаха към специално подредена маса във фоайето. 

Ученици от 5а и 5б клас, Микаел и Мартин от 11а клас, Валентина – 11б клас, Диана – 10в клас и Виолин – 11в клас сами приготвиха здравословни храни, които да предложат на съучениците си на благотворителен базар на символични цени. Събраните средства са предвидени за закупуване на чанта за спешна помощ, с каквато гимназията сега не разполага. 

Учениците, закупили си от здравословните храни пък се увериха, че полезното може да бъде и вкусно. Много от възпитаниците на гимназията отидоха до масата със здравословни храни, за да научат за ползите от тях и да опитат. Повечето обаче казаха, че не могат да се придържат към подобен хранителен режим в ежедневието си, защото това изисква немалко усилия и е по-лесно да си купят закуска. 

Във връзка с деня на здравословното хранене фелдшерът и педагогическият съветник ще изнесат презентация в часа на класа в деветите класове.

 

За Вас сме подбрали рецепти за приготвяне на вкусна и здравословна храна.

вижте статията за Здравословно и вкусно меню

Ден на здравословното хранене

1605total visits,2visits today

Вашият коментар