133 години от Съединението

На 6 септември ученици от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ се включиха в честването на 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. То се състоя пред паметника на загиналите във войните за национално обединение, който врачани наричат „Лъвчето“ и включваше военен ритуал и тържествена церемония.

Благодарствен молебен и водосвет отслужи Врачанският митрополит Григорий. По време на честването бяха изнесени исторически факти за Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

На този ден

в Пловдив е прогласен актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия, координиран от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Първоначалният план е Съединението да бъде обявено на 15 септември, но БТЦРК взема решение да действа по-рано след неуспешен бунт в Панагюрище на 2 септември, заради който организаторите са заплашени от арести.

На 5 септември избухва въстание е Пазарджик, където привържениците на Съединението успяват да вземат властта. От Голямо Конаре и Конуш към Пловдив потеглят чети начело с Чардафон и Ангел Чолаков.

Войски, командвани от майор Данаил Николаев, установяват контрол над Пловдив в нощта срещу 6 септември и свалят генерал-губернатора Гаврил Кръстевич, без да срещат съпротива.

Два дни по-късно княз Александър Батенберг издава прокламация, с която се обявява за „княз на Северна и Южна България“, а в Пловдив са назначени назначава трима комисари на мястото на временното правителство, което се отказва от пълномощията си.
Съединението получава дипломатическо и международно признание на следващата година – с българо-турската спогодба от 20 януари и Топханенския акт от 24 март 1886 г. Окончателно е утвърдено с признаването на българската независимост.

На честването присъстваха

областният управител на Враца Малина Николова, председателят на общинския съвет Румен Антов, депутати, общински съветници, военнослужещи от поделение 54 990, ученици и граждани.

Пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея 

бяха поднесени венци и цветя.

Враца отбеляза тържествено 133 години от Съединението

939total visits,2visits today

Вашият коментар